Blogi

Inspiraationa muut valokuvaajat – minun viisi suosikkia

Harvoin jaamme muille omia inspiraationlähteitämme. Mielummin suojelemme ja pidämme nämä salassa. Ehkä pelkäämme, että inspiraationlähteet paljastavat omien töidemme taustoista liikaa. Ajatteluumme vaikuttaa kuitenkin vahvasti kaikki materiaali, joka silmiemme eteen tulee, emmekä tuota uusia ideoita tyhjiöstä. Tämän takia halusin listata omat tämän hetkiset suosikkikuvaajat, yhteen ja samaan postaukseen. 

Kevään aikana olen halunnut tutustua enemmän valokuvauksen klassikoihin kirjojen muodossa. Muutama uusi kirja hyllystäni jo löytyykin tämän ansiosta. Tutkimuksen alla on tällä hetkellä Tim Walker, Cindy Sherman ja Helmut Newton. Tuntuu hyvältä välillä siirtää keskittyminen pois Instagramista ja uppoutua paksun kirjan pariin.

Olisi hauska kuulla, keiden töistä te muut olette inspiroituneet viime aikoina? 

Minua eniten inspiroivat valokuvaajat

Elizaveta Porodina

Moskovassa syntynyt muotikuvaaja, jonka tummanpuhuvasta tyylistä pidän todella paljon. Elizaveta rakentaa sarjojensa rytmin taidokkaasti, käyttää vinoja kuvakulmia ja leikkii usein absurdeilla elementeillä, kuten heijastuksilla ja peilikuvilla. Hän osaa myös käyttää mustavalkoisia ruutuja luontevasti värikuvien yhteydessä ja rakentaa näin monipuolisia sarjoja. 

Julia Hetta

Tummien potrettikuvien mestari! Ruotsalainen Julia käyttää paljon maalauksellisia asetelmia muotikuvauksen kentällä ja rakentaa huolellisia asetelmia. Ihailen miten yhtenäinen hän tyylinsä on projektista toiseen. Hänen ajattomissa kuvissa on myös runollinen puoli. Julian valon käyttö on hyvin vähäeleisen näköistä, mutta todella kaunista! 

Miles Aldrige

Miles yhdistää rohkeasti voimakkaita neonvärejä töissään. Lopulliset kuvat ovat usein graafisia ja sisältävät unenomaisia aiheita. Miles kykenee myös provosoimaan rohkeilla valinnoilla. Hänen tyyliinsä kuuluu elokuvallinen lataus, jossa katsoja rupeaa rakentamaan kuville tarinaa. Haen usein inspiraatiota hänen tavastaan käyttää kasvojen eleettömyyttä tehokeinona.

Ellen von Unwerth

Kävin hiljattain katsomassa Ellen von Unwerthin Devotion! 30 Years of Photographing Women -näyttelyn Fotograafiskassa, josta sain paljon inspiraatiota käyttää liikettä vapaammin potrettikuvauksessa. Ellenin työt tuntuvat usein spontaaneilta ja maistuvat epätäydellisyydessään elämältä. Hän ei pelkää käyttää rumia lokaatiota ja luottaa vahvasti valokuvan puhtaaseen voimaan, ilman sen ihmeellisempää temppuilua. Ellenin valon käyttö on hyvin suoraa ja raakaa, joka sopii hänen estetiikkaansa hyvin. 

Gregory Crewdson

Klassikko, ketä en yksinkertaisesti voinut jättää listalta pois. Näistä kuvaajista Gregory Crewdsonin töitä olen seurannut ylivoimaisesti pisimpään. Hänellä on upea kyky ladatta laajat kuvat täyteen jännitettä.  Crewdsonista on tehty mielenkiintoinen Brief Encounters -dokumentti, joka näyttää hänen ainutlaatuisen tavan rakentaa valokuvia, kuin suuria elokuvakohtauksia.

 

Vastaavat artikkelit

Atte TannerComment