Muotikuvausten suunnittelu konseptista aina raakakuviin saakka

BTS

Sain kesällä mahdollisuuden kuvata kaksi kuvasarjaa mallitoimisto System Agencyn Viron haarakonttorille. Heidän toiveena oli toteuttaa testikuvia heidän uusille malleille ja samalla antaa heille kokemusta kuvauksista. Ajattelin tässä kirjoituksessa avaan muotikuvausten tuottamista alkuperäisestä ideasta aina kuvauspäivään saakka.

Päätöksen teko

Valokuvaajan tärkeimmät päätökset tehdään paljon ennen kuvaustilannetta. Se mitä kuvauksissa tapahtuu on ainoastaan näiden päätösten lopputulos. Jos ennakkotyö on tehty huonosti ei kuvaustilanteessa ole paljoa tehtävissä.

Aikaisemmin jännitin aina kuvauksia edeltävänä päivänä kuvauksissa tehtäviä päätöksiä, kuten kameran asetuksia tai valojen tehoja. Nyt nämä päätökset tulevat selkärangasta ja olen ymmärtänyt miten pieni osa kokonaisuutta ne lopulta on.

Paljon mielenkiintoisempia ja samalla vaikeampia kysymyksiä on kuvien tyyli, mallien valinta, työryhmä ja kuvausten lokaatio. Nämä myös vaikuttavat lopullisiin kuviin paljon asetuksia enemmän.

Inspiraation kerääminen muotikuviin

Itselleni yksi tärkeimmistä työkaluista on fyysinen vihko, johon säännöllisesti liimaan inspiroivaa materiaalia. Tämä tapa on jäännyt omilta kouluajoilta, jolloin visuaalisen päiväkirjan pitäminen oli pakollista. Kirja on auttanut selkeyttämään ideointia ja visuaalista ajattelua enemmän kuin mikään muu väline tai työkalu. Toki printtauksessa on oma vaivansa, mutta kirjan fyysiset kuvat pakottavat tutkimaan niitä yhä uudestaan. Kirjan edessä pakotan itseni hidastumaan ja keksimään uusia ideoita ilman loputonta ulkopuolista kuvavirtaa.

Alkuosa kirjasta on yleistä fiilistelyä ilman sen tarkempaa päämäärää. Täällä voin vapaasti yhdistellä ja etsiä uusia yhteyksiä liimatun materiaalin väliltä. Teen usein kirjaan pieniä huomioita miksi kuvat ovat sinne päätyneet. Nämä voivat olla lyhyitä adjektiiveja tai konkreettisia ideoita kuvien sisällöstä.

Myöhemmin kirjassa jaottelen kuvia projektien mukaan. Tähän osioon palaan säännöllisesti projektin edetessä. Tykkään ennen kuvauksia käydä läpi fyysistä moodboardia yhdessä muun työryhmän kanssa, joka varmistaa että olemme kaikki tekemässä yhtenäistä sarjaa.

Mikä on testikuvien idea?

Tässä tapauksessa mallitoimiston toiveena oli toteuttaa niin sanottuja testikuvia, joiden ideana on toimia portfoliomateriaalia mallitoimiston uusille kasvoille. Samalla ne toimivat valokuvaajalle mahdollisuutena rakentaa portfoliota ja tapana nähdä miten yhteistyö eri mallien kanssa toimii.

Testikuvissa on mallitoimiston kannalta tärkeää nähdä mallin piirteet selkeästi, jonka takia testikuvissa ei yleisesti ottaen viedä stailausta ja meikkiä kovin kokeelliseksi, ellei tästä ole selkeästi sovittu mallitoimiston kanssa.

Moodboardin rakentaminen muotikuvauksiin

Tara Sellgrenin mallistoa varten halusin rakentaa kuvasarjan, jossa paistaisi kesäinen vapaus. Keskiössä tulisi olemaan voimakkaat väriyhdistelmät, kuten puna-vihreä ja sini-keltainen. Tunnelman kuvissa halusin olevan elegantti. Malliston vaatteissa on pitkiä lahkeita ja mielettömiä kankaita, jotka sopivat tähän ajatukseen hyvin.

Poikien kuvauspäivää varten lähdin keräämään urbaanimpaa moodboardia, jota yhdisti tietty likaisuus. Tämän vastapainoksi halusimme stailaukseen näyttävyyttä, joka onnistui paikallisen Amanjeda -brändin vaatteiden kautta.

Ennen matkaa lähetin molemmista kuvauksista ideoitani mallitoimiston edustajille nähtäväksi, jotta heillä oli ajatus mitä oli luvassa. Heidän varmistuksen jälkeen rupesin etsimään sopivia kuvauspaikkoja kuvauspäiviä varten.

 
 

Kuvauslokaatioiden valintaa

Minun osaltani iso osa ennakkotuotannosta oli kiinnostavien lokaatioiden etsimistä. Reissu Tallinnaan kesti ainoastaan kolme päivää, joista kahtena kuvaisimme. Tämä tarkoitti ettei kuvauspaikkojen etsiminen paikan päällä ollut tällä kertaa mahdollista. Ei auttanut muuta kuin avata Google Maps ja ruveta selaamaan.

Urbaania settiä varten löysin velodromin, joka oli sopivan rähjäisen näköinen. Innostuin velodromin graafisista muodoista ja mahdollisuuksista joita kaarevat seinät toisivat poseerauksiin.

Tara Sellgrenin mallistoa varten olin suunnitellut kuvauspäivän luonnon keskelle, joka toivon mukaan toisi vaatteiden värit hienosti esiin. Logistisista syistä oli tärkeää, että molemmat kuvauspaikat olivat helposti saavutettavissa kaikille malleille, joka asetti rajotteita paikan valintaan.

Miten muotikuvaukset etenevät?

Asiakkaan toiveena oli tässä tapauksessa saada kuvia mahdollisimman monesta uudesta mallista, joka tarkoitti että päivä oli tiukkaan aikataulutettu eri malleja varten. Keskimäärin yhdelle mallille oli varattu noin 1,5h. Tässä ajassa pyrin saamaan kuvia muutamalla eri asukokonaisuudellla ja rajauksella, unohtamatta kasvokuvia.

Miten tiedän kuvauksissa, että tarvittava ruutu on saatu tallennettua?

Tapaani kuvata ei kuulu valmiin ruudun valitseminen kuvausten aikana. Jossain vaiheessa päätän intuitiivisesti, että tämä kuvasuunta tai idea on valmis. Kokemuksen kasvaessa tämän päätöksen tekeminen on helpottunut ja ylimääräiset kuvat vähentyneet. Välillä vaihdon tekemisen sanelee toki myös puhtaasti aikataulun luoma paine.

Yhdestä setistä kuvia saatta tulla noin 70-100, jonka aikana kokeilen erilaisia poseerauksia ja sommitteluita. Tässä tapauksessa halusimme priorisoida volyymiä, joka tarkoitti ettei yksittäisiä ruutuja jääty hiomaan kuvaustilanteessa. Tavallisesti vaatteiden yksityiskohtiin ja hiusten suoristamiseen käytettäisiin enemmän aikaa, mutta näiden ollessa testikuvia pystyimme ottamaan tässä rennommin.

Alla olevista videoista näkee molempien päivien kuvasaldon kronologisessa järjestyksessä, ilman rajauksia tai muitakaan säätöjä. Videoilla näkee kuinka sarjan kuvat lähtivät rakentumaan ja mitä kaikkea niiden sisällä kokeilin.

 
 

Muotikuvien Valaisu

Halusin molemmissa sarjoissa valon olevan tasaista ja kaunista. Suurin huolenaiheeni valon suhteen ennen kuvauksia oli suora auringonpaiste, jossa kuvaaminen suuren kontrastin takia on ainakin itselleni hyvin hankalaa.

Päätin ensimmäistä kertaa vuokrata 8 * 8 raamin kuvauksia varten, jossa oli pehmentävä kangas ja kaksi massiivista jalustaa. Tämän toivoin olevani pelastus, mikäli kuvauspäivinä olisi suoraa auringonpaistetta. Ensimmäisenä päivänä meillä sattui hyvä tuuri valon suhteen, enkä käyttänyt raamia velodromilla ollenkaan, vaikka sen reippaasti aamulla kasasinkin, kuten yllä olevasta kuvasta näkee.

Kamera: Canon 5d Mark III
Objektiivit: Canon 50mm F1.4 & Sigma 85mm F1.4
Salama: YN-560 IV
Valonmuokkain: Apollo Orb 43''

Suorassa auringonpaisteessa kuvaaminen

Toisena kuvauspäivänä taivaalta lähti lähes kaikki pilvet ja saimme aurinkoa suoralta taivaalta. Tätä varten raami oli suorastaan täydellinen! Sain sillä pehmennettyä auringonvalon kauniiksi päävaloksi, jota pystyin helposti hallitsemaan. Käytin lisäksi tuttua ja turvallista Apollo Orb 43’’ octaa, jolla lisäsin hieman kontrastia valaisuun.

Raamin liikuttelu ei kedolla todellakaan ollut vaivatonta, joka tarkoitti pienellä kuvausporukalla, ettei kuvauspaikkaa voinut jokaisen ruudun välillä vapaasti vaihtaa. Pyrin tämän takia käyttämään pientä pinta-alaa mahdollisimman monipuolisesti.

 
 

Valmiita kuvia

Mallit: Kertu, Leini, Edda & Dasha
Mallitoimisto: System Estonia
Vaatteet: Tara Sellgren
Hiukset ja meikki: Marie Mänd

 
 

Mallit: Tanel, Christopher & Karl-Thomas
Mallitoimisto: System Estonia
Vaatteet: Amanjeda

 
 

Vastaavat artikkelit

Atte Tanner
Finnish Portrait and Fashion Photographer
http://attetanner.com/
Edellinen
Edellinen

Anna Puu & XZ mainoskuvaukset G Livelabin bäkkärillä

Seuraava
Seuraava

Idols mainoskuvien toteuttaminen