Tetheröinti, eli suorakuvaus osana omaa työnkulkuani mainoskuvauksissa

Tetheröinti tarkoittaa kuvaamista suoraan tietokoneelle langattomasti tai piuhalla. Tästä tekniikasta on tullut olellinen osa omaa työnkulkuani, enkä enää osaisi kuvitella luottavani ainoastaan kameran takanäyttöön kuvauksissa. Nykyään tetheröin lähes kaikissa kuvauksissa, varsinkin jos kyseessä on mainoskuvaukset tai muotikuvaukset. Käyn tässä artikkelissa läpi itselleni suurimmat hyödyt ja vinkit suorakuvausta ajatellen.

Alkuun muutama sana omasta historiastani tetheröintiin. Ensimmäisen kerran olen käyttänyt suorakuvausta Lightroom ja usb-piuha yhdistelmällä kauan aikaa sitten. Tämän jälkeen siirryin käyttämään CamRangeria muutaman vuoden, joka mahdollistaa langattoman suorakuvauksen kameraan kytkettävällä lisäosalla.

Viime keväänä päätin kokeilla Capture One -ohjelmaa, joka tarkoitti paluuta takaisin usb-piuhaan, mutta muuten Capture One on antanut ehdottamasti parhaan kokemuksen suorakuvauksesta.

 
IMG_20180905_132152.jpg
 

Tetheröinti mainoskuvauksissa ja yhteistyön tärkeys

Mainoskuvauksissa tetheröinti on olennainen osa omaa työnkulkuani. Ensinnäki uskon, että kaikki setissä oleva taito saadaan parhaiten hyödynnettyä, kun käytetään hyödyksi suorakuvauksta. Setissä pyrin muistuttamaan, että kyseessä yhteistyö ja että kaikkien mielipiteet ovat tervetulleita.

Stylisti pystyy esimerkiksi heti näkemään miten vaatevalinnat toimivat kuvassa ja kuinka vaatteet laskeutuvat mallin päällä. Meikkaaja voi tehdä korjauksia tarkemmin nähtyään miten meikki toimii salamavalojen kanssa. Mainostoimiston edustajat pystyvät paremmin pitämään huolen, että asiakkaan brändi välittyy oikealla tavalla ja että esimerkiksi mahdollisille teksteille on tarpeeksi tilaa. 

Kuvien näkeminen suurelta näytöltä mahdollistaa tämän kaiken. Uskon että oikein tehtynä yhteistyö todellakin tuottaa parhaat tulokset mainoskuvissa.

 
Tethering-capture-one-1.jpg
 

Miksi suorakuvaus saattaa jännittää?

Tetheröinti saattaa tuntua jännittävältä ajatukselta, sillä kuvat ilmestyvät kaikkien nähtäväksi. Tämä tarkoittaa, että kaikki pakolliset valotestit ja kokeilut saattaa pelottaa, kun niitä ei voi samalla tavalla jättää näyttämättä.

Jossain vaiheessa omaa kehitystä valokuvaajana tiedät kuitenkin, että pystyt tuottamaan teknisesti tarpeeksi hyvää materiaalia kerrasta toiseen, jolloin prosessin alkuvaihe kuvauksissa ei enää tunnu yhtä jännittävältä, sillä tiedät pääseväsi niihin hyviin ruutuihin nopeasti.

Toki näytön voi myös pitää poissa päältä ensimmäisten ruutujen ajan tai käyttää avustajaa valotestien ajan, jolloin asiakas pääsee suoraan näkemään harkittuja kuvia, joissa asetukset ovat kohdillaan.

Suorakuvauksen hyöty asiakkaalle

Itselleni tärkeintä tässä kaikessa on että asiakas konkreettisesti näkee mitä on saamassa. Tällä vältetään ikävät yllätykset jälkikäteen. Pystyn saamaan kuvien tyylille hyväksynnän jo kuvausvaiheessa, joka merkittävästi vähentää paineita kuvien lähettämisestä jälkikäteen.

Voin myös suoraan demota kuvien jälkikäsittelyä, joka jälleen helpottaa kommunikaatiota lopullisista kuvista. Sen sijaan, että sanoisin että “älkää välittäkö tuosta oudosta oranssista hehkusta ja että näihin tulee lopulta paljon enemmän kontrastia”, voin suoraan näyttää muutamalla napinpainalluksella, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

 
Tethering-capture-one-5.jpg
 

Tetheröinti nopeuttaa kuvien läpikäyntiä

Toinen hyvä puoli tetheröinnissä on, että se hidastaa tekemistä sopivasti ja näin ollen kuvaan ainakin itse vähemmän turhia ruutuja. Kun pystyy tarkastamaan kuvat isolta näytöltä, voi olla varma, että niiden joukossa on ne tarvittavat helmet, sen sijaan että luottaisi isoon määrään laadun sijasta. Motivaatio kuvata suoraan hyvin sommiteltuja ruutuja myös kasvaa, kun tietää että moni tulee välittömästi näkemään valokuvat.

Suorakuvauksessa voi helpommin merkitä omia suosikkeja kuvausten aikana, joka myöhemmin nopeuttaa kuvien läpikäyntiä. Välillä ajattelen että “kyllähän sitä myöhemmin löytää tämän ruudun, ettei sitä tarvitse nyt merkitä”. En ikinä muista. Tämän lisäksi voi suoraan kokeilla kuvasarjan rakentumista, asetella kuvia vierekkäin ja näin välttää kuvien toiston, joka pidemmissä sarjoissa tulee erityisen tärkeäksi.

Tetheröidessä on mahdollista suoraan näyttää mallille mitkä poseeraukset toimivat ja näin ollen välttää suunnat, jotka eivät toimi ja yhdessä rakentaa parempaa kokonaisuutta.

 
Tethering-capture-one-4.jpg
 

Koska en kuvaa tietokoneelle?

Omassa työssäni käytän suorakuvausta lähes aina. Joskus harvoin päätän kuitenkin olla tetheröimättä. Tässä muutama syy, joka saattaa johtaa tähän päätökseen:

  • Kuvausten lokaatioon on liian hankala pystyttää tarvittavaa kalustoa.

  • Aikaa on todella rajoitetusti ja siirtymiä kuvauspaikkojen välillä on paljon.

  • Jos epäilen suorakuvauksen häiritsevän kuvausten etenemistä ja sen tuomat hyödyt eivät toteudu.

Vinkkejä tetheröintiin

Suorakuvauksen aloittaminen saattaa vaatia muutamia uusia hankintoja, joita ei tavallisesti kamerarepusta löydy. Tällaisia on esimerkiksi pitkä ja laadukas usb-piuha. Muita hyödyllisiä välineitä on tietokoneelle tarkoitettu kuvauspöytä ja heijastussuoja. Tässä on listattuna omat vinkkini prosessista kiinnostuineille.

Vedonpoistajan käyttäminen

Kameran ja tietokoneen herkkiää usb-portteja kannattaa suojata niin sanotulla vedonpoistajalla, joka samalla estää piuhaa putoamasta. Vedonpoistajan käyttäminen vähentää turhia yhteysongelmia kameran ja tietokoneen välillä, joka varmasti monille tetheröintiä koittaneelle on tuttua.

Todellisen dynamiikan voi suoraan tarkastaa raakakuvasta!

Vaikeassa valaisutilanteessa voi nopeasti varmistaa miten paljon dynamiikka tiedostosta saa kuvankäsittelyssä irti ja sen mukaan tehdä päätöksiä valaisusta.

Tämä taas kerran säästää kallisarvoista aikaa, kun turhat säädöt jää tekemättä. Takanäytöltä arvioidessa voi ainoastaan toivoa, että esimerkiksi taivasta saa vaaleita sävyjä pelastettua. 

Mutta Kuvat eivät ilmesty takanäytölle ollenkaan?

Tetheröinti vaatii totuttelua. Capture One siirtää kuvat suoraan kamerasta tietokoneelle, ilman että ne tallentuvat välissä kameran muistikorttille. Jotta tämä prosessi olisi mahdollisimman nopea Capture One ei tästä syystä tietyillä kameramerkeillä näytä otettuja kuvia ollenkaan takanäytöllä!

Tämä voi hämätä, kun ei kuvatessa voi nopeasti vilkaista kuvattuja ruutuja ja varmistaa omia asetuksiaan. Tässä on opittava luottamaan omaan tekemiseensä, ilman että jatkuvasti tarvitsee nähdä kuvattuja ruutuja.

Graafisten elementtien esikatselu

Capture One:ssa voi suorakuvauksessa esikatsella graafisia elementtejä suoraan kuvan päälle. Tämä on todella kätevää, mikäli esimerkiksi mainoksen graafinen ilme on valmiina ennen kuvauksia. Tällä tavalla voi sommitella kuvat valmiiksi, ottaen huomioon lopullisen rajauksen ja tekstien paikat.

 
Carbon-copy-cloner-tethering.png
 

Varmuuskopionti vinkit

Kuten yllä kirjoitin, kuvat eivät Capture One suorakuvauksessa tallennu kameran muistikortille ollenkaan, ainoastaan tietokoneen kovalevylle. Tämä tarkoittaa, että tiedostoista kannattaa samalla tehdä varmuuskopioita esimerkiksi ulkoiselle kovalevylle.

Varmuuskopiointi onnistuu kätevästi esimerkiksi Carbon Copy Cloner -ohjelmalla. Mikäli kuvaukset toteutetaan paikassa, jossa on hyvä internet-yhteys voi varmuuskopionnin viedä askeleen pidemmälle ja jatkuvasti varmuuskopioida kuvia pilveen, esimerkiksi Backblaze -ohjelmalla

Vastaavat artikkelit

Atte Tanner
Finnish Portrait and Fashion Photographer
http://attetanner.com/
Edellinen
Edellinen

3 valokuvaajaa, 3 lokaatiota ja 1 malli

Seuraava
Seuraava

Anna Puu & XZ mainoskuvaukset G Livelabin bäkkärillä